Idrettens kraft kan for de som blir oppslukt av den i tidlig alder, beskrives som altoppslukende.Idretten er for mange et sted hvor de former jeget sitt. Altså sitt indre og ytre liv. Den sosiale kalibreringen du utvikler gjennom å jobbe som et lag i lagidrett ,eller gjennom å drive med selvstendig idrett med et trenerapparat rundt deg er uvurderlig. Sammen med utviklingen av egenskaper som er overførbare til en hvilken som helst kontekst i livet, hvor en form for utvikling er avgjørende.
Disiplinen og motivasjonsrusen du får gjennom å jobbe for noe over tid ,for så å lykkes i øyeblikket er en følelse som få ting kan erstatte. Å være i flyt sonen er en herlig følelse.Som vil si at alt fungerer, og utviklingen din er konstant. Dette er elementer som en hver person som har drevet med idrett higer etter videre gjennom livet. Dette sementerer virkelig hvor sterk kraft idretten innehar i sin reneste form.
Baksiden ved dette er selvsagt det å ikke klare å omstille seg hvis man opplever alvorlig/ langvarig skade, eller av en eller annen personlig grunn må ta avskjed med idretten. En fase som den enkelte håndterer svært ulikt, og som kan oppleves svært forvirrende for mange.
Dette kan helt klart motvirkes gjennom å ha andre arenaer å hevde seg på i tillegg til idretten sin . Dette spesifikke Problemet var muligens større før da kravene om å måtte ta en utdanning ved siden av sin spesifikke idrett var et fraværende krav. Men som i dag er en proritet i de fleste topp klubber eller forbund innen akademi systemene deres.
Det mentale aspektet av å måtte gi opp sin idrett er også en viktig markør i denne diskusjonen og konteksten, da opp mot 40 prosent melder å oppleve mentale utfordringer etter å måtte ta det tøffe valget om å gi opp det som har fulgt de gjennom livet siden 6-7års alderen. Som for mange har vært bærebjelken gjennom identitets fasen i livet. For en andel blir tomrommet for stort etter endt karriere,dette har ført til depresjon , rus problemer eller andre former for negativ sosial adferd for en markant andel, i følge statistikken innen idrett i Norge. Noe som etter mitt perspektiv kun er et tegn på hvor ekstrem idrett/topp idrett er, og hvor avgjørende sammensatte oppfølgings rammer innen både bredde og toppidrett er. Ting må tas ved roten hvis man skal se en positiv endring fra bredde til toppidretts nivå.
Så hvordan er dette relevant for en gjennomsnittlig person, og hva kan de hente ut av dette kan du spørre deg om med klarhet i at kun noen få prosent av befolkningen vil noen gang nå topp nivå eller semi nivå i en idrett. Jo relevansen ligger i identitets kurven som alle mennesker må igjennom gjennom sine formative år ,og inn mot voksen alder. viktigheten av å ha flere interesser og arenaer å lykkes innenfor er avgjørende for å finne sin plass og unngå fallgruver. Med det mener jeg ikke at man skal unngå å legge for mye tid ned i kun en ting, da det helt klart også kan få et positivt utfall, og i mange tilfeller er avgjørende for å nå et visst nivå,men evnen til å ha flere tanker enn kun en i hodet samtidig.Er avgjørende etter min mening for utvikle et sunt langsiktig forhold til egen identiet. Kombinert med et rasjonelt og realistisk blikk på seg selv og omverden. Rett og slett være omstillingsdyktig. Noe som virker å være noe mange unge i dag opplever vanskelig i dagens samfunn, da de fleste virker å kun sammenligne seg med topp prosenten innen alle fagfelt, noe som er et resultat av det skjeve virkelighets bilde forumene som de aller fleste unge i dag danner sitt selvbilde gjennom, som Instagram og tiktok.
Hvis man kun tenker ut i fra et breddeidretts perspektiv så vil jeg helt klart si at idretten er blant noen av de beste stedene hvor du kan utvikle en sunn identitets forståelse.Disiplin, lagånd , stress håndtering, en forståelse av seier og tap og verdien av å legge ned arbeid over tid for å oppnå noe. Disse er alle kvaliteter som jeg personlig har hentet ut av min tid som aktiv idrettsmann. At dagens og fremtidige generasjoner også kan ha nytte av dette er udiskutabelt, og en sak jeg virkelig er villig til å jobbe for gjennom positiv veiledning. Og med et fokus rundt å skape seg et allsidig liv rundt idretten sin.
For min egen del er jeg også den første til å innrømme at det var utfordrende å finne noe som fylte tomrommet etter fotballen som var min hoved sport tidligere. Dette har helt klart hatt sine negative sider og utfall tidligere,men har de siste 10årene funnet nye idretter som har gitt meg mestrings følelse og flytsone opplevelser som har bidratt til at jeg i en alder av 35år trener på et høyt nivå innen calisthenics og vekløfting.
Idretten sin kraft i form av sunne verdier og arbeidsmoral er noe jeg har med meg resten av livet, og mest sannsynlig vil høste frukter fra i lang tid fremover. Da fysisk og mental helse er noe av det viktigste vi mennesker kan prioritere for å få et fullverdig liv, på det personlige plan og i en eventuell jobb kontekst.
mitt håp for fremtiden er at markante aktører som NFF , olympia toppen, NIH og idretts bransjen generelt. Virkelig aktivt jobber enda hardere med å følge opp unge utøvere , skape formuer hvor de kan henvende seg .Og at de evner å ansatte unge mennesker som kan hjelpe å sette fokus på dette temaet, og andre temaer som seksuelt misbruk innen idretten, rasisme og sosial ekskludering.
Legger ved et par artikler som har informativ verdig rundt idretts identitet og doktorgrads avhandlinger som forklarer disse temaene enda dypere for de som er interessert i å få en full forståelse. Har selv lest alt stoffet jeg legger ut, så det er kvalitets sjekket. og kildehenvisninger er listet i samtlige av linkene. Anbefaler også å ta dere tid til å se youtube klippet fra en ung utøver sitt perspektiv rundt idrett og identitet, i en svært viktig ted talk som tar opp mange viktige perspektiver rundt det å være menneske ,og ikke bare utøver. Det varer kun 12minutter.
https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/68736/1/St-rdalAaseUiO.pdf
Ingen leser forskningsrapporter!
https://nih.brage.unit.no/nih-xmlui/bitstream/handle/11250/2357433/MossLP%202015v.pdf?sequence=3&isAllowed=y
https://psykologisk.no/2021/08/livet-etter-toppidretten-noen-ubehagelige-sannheter/
Et svært interessant foredrag rundt opplevelsen av å miste seg selv og identiteten sin som har vært bundet opp mot idretten.