Et tema som opptar meg er hvordan en konflikt kan få all oppmerksomheten,mens andre opptar ikke verdenssamfunnet i det heletatt selv om størrelsesorden kan være større eller minst like stor. Måle med dette innlegget er ikke å si at noen konflikter er viktigere enn andre,men å skinne lys på konflikter som blir glemt eller rett og slett aldri få oppmerksomhet.

For tiden er det Israel og palestina som har vår oppmeksomhet , samtidig som ukraina konflikten er langt i fra over. Interesser er selvsagt noe av det som avgjør om en konflikt har verdi. Med interesser mener man økonomiske interesser, politiske bånd , allianser, historiske samarbeid og selvsagt generell verdensøkonomi sin utvikling. Norge har tjent enorme summer på salg av våpen og drone deler til begge disse konfliktene. Da begge disse konfliktene og norges rolle som bidragsyter med store milliard beløp er blitt dekket og blir dekket så tenker jeg det holder der kan heller dedikere en hel artikkel til bare de konfliktene senere.

De glemte konfliktene er mange og strekker seg over mange kontinent. Venezuela har kollapset fullstendig fra å være et av Sør Amerikas rikeste til å havne helt i bånd under Hugo Chavez mange dårlige handelsavtaler og et kommunist styre som har skakk kjørt landet. Amerika har selvsagt vært innblandet her og hentet store mengder olje. Vemezuela har hatt olje inntekter som sitt fudament akkurat som Norge. Da olje prisen gikk ned kraftig ført det til økonomisk krise i venezuela. BNP er mer enn halvert og lå på 47 prosent tilbake i 2019. Under Chavez ble det ikke gjort invisteringer som ville gjort venezuela uavhengig av olje inntekter. Hadde så vært gjort hadde de vært i en annen situasjon . I dag er landet preget av hyperinflasjon, høye lønninger som gjør utføring av jobber dyrt og en satsning på infrastruktur som risikerer å bli stående. med så kalte døende prosjekter som man har sett andre steder i verden hvor økonomien har stanset opp. Dette gir selvsagt også grobunn for økt korrupsjon da instanser  som jobber mot det har minimalt med midler. , utenlanske aktører har trekt seg ut så selv om oljen har steget i pris igjen siden 2014 så har de ikke midler til å fullt benytte seg av det. Det er gjort forsøk på å samarbeide med russland, noe som selvsagt er aktuelt for russland da de er boikottet i europa på grunn av ukraina invasjonen.  nasjonalt har selvsagt dette ført til store voldelige opptøyer og mye kamper inn mot grensen til Colombia. Det har også flyktet million beløp av mennesker over grensen til Colombia i søken etter et bedre liv. Colombia er allerede en av de landene i verden med flest internflyktinger i sitt eget land som flykter grunnet konflikten som har pågått i over 60år. Colombia er tryggere enn på 90 tallet,men har forsatt noe bølgende konflikter , og  våpen hvile avtaler som startes og sluttes om hverandre. Det er selvsagt ikke sånn det var , i dag foregår ting mer i soner som er styrt av geriljaen og karteller som styrer narkomarkedet som strekker seg over hele verden. Dette omfatter ikke bare kartellene det omfatter også tvang av vanlige bønder til å dyrke coca for kartellet, tvangsarbeid i gruver, kidnappinger, massakre av landsbyer. I Colombia er antall internflyktninger 7 millioner som plasserer de rett etter Syria på listen over land med flest fordrevne. 1.7 millioner har flyktet fra den usikre situasjonen  i venezuela. Mange har tatt seg gjennom Gerilja områder og risikerer livet enten i møte med Gerilja, paramilitær eller rett og slett mot elementene uten mat gjennom tøffe natur områder.

Afganisthan som Norge var en stor del av å gå inn i  har bare blitt verre etter Nato  og USA trakk seg ut. 28 av 40 millioner innbyggere er avhengig av humanitær hjelp i en eller annen form.20 millioner av disse har for dårlig vann og mat. 1 million barn er er underernærte at de trenger helsehjelp. Folk aner ikke hva de skal gjøre og selge organer på det illegale markedet eller gifte bort barna sine til pedofile. for å kunne ha råd til mat og medisiner for å overleve. situasjonen er ute av kontroll og har økt med 4 millioner bare fra 2022-2023. regimet har forsatt taket på befolkningen og har utestengt kvinner og jenter fra utdanning og skolegang. Dette er ingen unik situasjon på verdensbasis steder som burkina faso har alvorlige problemer etter to statskupp. Folket lider 1,8 milloner er på flukt og langt oer 2.8 millioner er rammet av matkrise og hungernød. De har ikke tilgang til helsehjelp , skolegang eller medisiner på grunn av uroen. Andre deler av Afrika som Kongo er svært rammet med et høyt antall 2,8 millioner interflyktninger grunnet konflikt, naturkatastrofer  og klima endringer. 28 millioner trenger permanent hjelp i republikken Kongo. Dette fører til matkriser, epedimier og ingen trygghet og beskyttelse til befolkningen. Ikke så langt unna Sør- Amerika finner vi Haiti hvor ting langt i fra har stabilisert seg etter naturkatastrofen de hadde for 13 år siden som la landet i grus. Uten om de problemene de jevnlige naturkatastrofene skaper. Har landet mye problemer med kriminelle gjenger som herjer og kontrollerer blant annet hovedstaden Port Au Prince. Det hindrer befolkningen å få tilgang til medisiner de har behov for og effektiv legehjelp og mat. Situasjonen er utrygg og bærer preg av mye vold, voldtekter av kvinner og generell ustabilitet. Kombinert med store utbrudd av kolera så langt registerert over 22.000 med tallet forventes å være noe høyere. ut over det er halvebefolkningen i en aventende situasjon rundt ressurser og tilgang til mat. 4.7 millioner ble forventet å finne seg i en såkalt matkrise i 2022. snart 2 år senere ser det ut til å ha blitt et faktum.

jemen er et sted som har vært mye i media,men som etter ting roet seg noe i 2022 etter en våpen hvile avtale i april, som dåg opphørte i oktober. Landet farges mye av inflasjon, høye priser  og mye import. situasjonen er avventende og usikker. Andre steder som får lite oppmerksomhet er myanmar er som så mange andre steder i verden påvirket av inflasjon , økonomiske problemer. Men også kamper mellom befolkningen og militær juntaen . De har 14 millioner som er avhengig av hjelp. og over 1 million internfordrevne. Akkurat som på Haiti er tilgang til medisiner og mat vanskelig pågrunn av konflikt. Nord Korea har vært helt stengt siden 2020. 28 millioner pluss har behov for hjelp,men ingen får komme inn i landet.  De mangler over et tonn med mat og har manko på medisiner. De er det eneste landet som har for få corona vaksiner.

Et land som står Norge nær er Somalia, da mange Somaliere bor i Norge. Somalia har hatt ekstrem tørke i fem sesonger nå . og er preget av ekstrem vær som dreper avlinger og dyr. Norske Medier dekker absolutt ingenting om dette. Og virker kun interessert i å dekke konflikter hvor vi har økonomiske interesser eller konflikter som Nato eller USA er opptatt av. Somalia har ikke hatt slike nivået av ekstrem tørke siden 2011. Dette fortjener mer oppmerksomhet og ikke minst mer hjelp. Al shabaab er i konstant armert konflikt med det statlige militæret dette gjør det uhorvelig vanskelig å bidra med humanitærhjelp pr dags dato.

Sri lanka var i økonomisk oppsving for noen få år siden,men opplever nå økonomisk kollaps. 94 prosent inflasjonsrente og  50 prosent mindre jordbruk. 28 prosent får ikke mat. fattigdommen har dobblet seg og 32 prosent opplever usikkerhet rundt egen fremtid og mattilgang.

Syria har vært dekket bredt. men det har vært relativt stille fra media sin side. statusen er over 15 millioner mennesker som trenger hjelp. 12 millioner pluss er på flukt. økonomien er raskt på vei ned .  Mange millioner er isolert. Tyrkia deres naboland har økt flyangrepene mot  kurderne. Situasjonen er ukontrollerbar.

Sør sudan var i media en stund,men så ble det stille. Men ting er svært kritisk anno 2023.Nesten 40 år med konflikt i det som i dag er Sør-Sudan har ødelagt eldre og nybygd infrastruktur. Flom og tørke har også satt et stort preg på det humanitære bildet i landet. Over halvparten av befolkningen har hatt behov for nødhjelp siden starten av konflikten i 2013, og ti år senere, i 2023, har over 2/3 av befolkningen behov for hjelp til å overleve. De største behovene gjelder mangel på beskyttelse, blant annet mot kjønnsbasert vold, matkrise, underernæring,  sykdommer som kolera og malaria, og mangel på vaksinasjon og rent vann. Verdensbildet  er fylt med utfordringer som er delevis glemt av vår del av verden.  Det er selvsagt vanskelig å ta innover seg all denne elendigheten. Men det er forsatt viktig å i det minste gi folk et klart helhets bilde. Samtlig av disse tilfellene som er nevnt over har selvsagt langt flere nyanser og elementer som utgjør hvorfor ting er som de er. Men i Grove trekk så er dette et fortellende bilde av hvor mange store kriser som foregår samtidig som alles øyne er rettet mot Israel og Ukraina. Jeg vil si det er et valid spørsmål da hvordan vi velger å bruk all vår energi, fokus og penger et sted.  mens andre steder av verden får noe humanitær hjelp,men langt i fra nok og svært lite media fokus. hvis jeg spør en tilfeldig person om noen av de nevnte situasjonene som er nevnt over så er det svært få som i det heletatt har hørt om noe av disse prekære situasjonene.