Gjennom et helt liv vil de aller fleste få føle på å være utenfor arbeidslivet, for majoriteten er det kun en kort periode, men for en andel av befolkningen kan det vare over et år eller flere år. Når man blir en del av det som er rangert som det nedre sjiktet av samfunnet, kan selv de dagligdagse tingene som tidligere var noe man bare gjorde uten å tenke over det bli en utfordring. Det å da ha et rikt sosialt liv utenom arbeidslivet blir ikke bare viktig, det blir livsnødvendig for å unngå å synke inn i et mørkt psykisk hull ved langtids arbeidsledighet.
I dag opererer vi med 3,4% eller 101.000 som arbeidsledighets tallet i Norge anno januar 2023. kun til sammenligning så var arbeidsledigheten helt opp i 400.000 under Covid.
Så hva er konsekvensen av å være utenfor arbeidslivet over tid. i brede strøk kan det innebefatte en avmaktsfølelse, en oppfatning av å ha mistet kontroll over eget liv, avhengig av hvor lenge man går ledig så kan man føle på håpløshet og et utenforskap hvis situasjonen er konstant over tid. Og i de verste tilfellene angst og depresjon.
Skal man virkelig forstå hvordan arbeidsledighet påvirker vår psykiske og fysiske helse kan det være nyttefullt å få en forståelse av ledighet psykologi. Innen ledighetspsykologi står ordet identitet sterkt, og det av en god grunn. Identitet handler om jeg et, lettere forklart selvoppfatningen av deg selv.
Når man kategoriserer Identitet sin betydning knyttet opp mot et menneske sin verdi i sammenheng med en jobb, deler man opp etter hvordan man oppretter en egen jobb identitet som formes av sin oppfatning av seg selv i arbeidslivet. Skulle man blir sykemeldt, miste jobben eller av en eller annen grunn havnet utenfor arbeidslivet er det vanlig at man føler på et slags tap av identitet. Den neste fasen er å innta en jobbsøker identitet. En periode som folk takler ulikt, da det er en periode man kan oppleve som en slags tomhet og følsesmessig tøff utfordring. inntil man inntar søker identiteten for fullt, og troen på å finne en ny jobb mulighet er på sitt sterkeste. For majoriteten så ender det her, og de finner en løsning som tar de tilbake til det gode selskap. og inn i arbeidslivet igjen.
Men for de over 101.000 begynner det siste stadiet hvor psyken virkelig kan ta en smell den så kalte ledighetsidentiteten. I denne fasen kan man oppleve å føle på en usikkerhet rundt om man i det heletatt vil klare å skaffe en jobb. Dette er den desidert tøffeste perioden hvor det å ha et sosialt nettverk, ha andre meningsfulle interesser og å ha en evne til å konstant omstille seg blir avgjørende for å ikke utvikle depresjon, dårlige søvn vaner, svekket fysisk helse eller å innta en passiv holdning i forhold til egen fremtid. Omstilling og evnen til å tenke nytt å se etter nye muligheter for å gjøre seg selv mer attraktiv eller interessant på arbeidsmarkedet blir avgjørende for å komme seg ut av situasjonen.
Ting som å ha et fokus på kosthold, en seriøs treningsrutine og å ha positive sosiale arenaer blir livsnødvendig for å kunne komme ut med helsen i i behold og å holde seg skjerpet når en mulighet dukker opp. Det å holde seg positiv når du er i en slik situasjon over tid og møter på mye motgang og avslag er svært utfordrende for de fleste, mange vil oppleve å føle på både sinne og frustrasjon, det å ha positive sosiale relasjoner som kan hjelpe deg å dra deg i den positive retningen vil være en viktig faktor for å klare å fortsette og holde produktiviteten oppe. Dette er selvsagt ting som er mest relevant for den prosenten som kun er arbeidsledige, og ikke like mye for de som er uføre eller av andre grunner er utenfor arbeidslivet ufrivillig.
Det er selvsagt også utrolig viktig og essensielt å poengtere at ingen av disse tingene er selvfølgeligheter, men at man vil kjenne seg igjen i noe av det er det stor sannsynlighet for hvis man har vært langtids arbeidsledig. Vi mennesker føler på ting forskjellig og har ulike referanser som gjør at tolknings grunnlaget blir ulikt for hver enkelt.
Men er det noe de over 400.000 som var ledige under Corona pandemien kan skrive under på så er det at oppfølgingssystemet av de som havner utenfor kunne hatt godt av en utbedring, og at viljen til å tilpasse enda bedre individuelt må være et langsiktig mål.
De som er i systemet over tid kan oppleve å knytte seg mer enn de hadde trodd til identiteten av å være arbeidsledig, det kan føles utrygt å ta steget til arbeidssøker og videre til arbeidstaker hvor leveringspress og rutiner er en garanti.
Det er mye stigma forbundet med å være ledig eller være trygdet, det er bare å tenke seg om hvordan ordet Naver smaker i munnen når du sier det, så er jeg sikker på at du kan komme på et par anledninger hvor du har hørt hvordan de som havner utenfor arbeidslivet og trenger hjelp av en eller annen grunn omtales i dagligtale. Det å søke hjelp er en naturlig ting, og en nødvendig ting i mange tilfeller, og veldig sjelden en ønsket situasjon. Hvordan vi omtaler folk som havner i vanskelig situasjoner sier også noe om samfunnet vi lever i. Er det noe man kan ønske seg så er det at hver og en går i seg selv og prøver å sette seg i andre posisjon før man velger å uttale seg krast. Ingen vil gå igjennom livet uten å trenge hjelp i en eller annen form. inkludering, forståelse kombinert selvsagt med noen krav vil alltid være en god vei for å skape et produktivt og sunt samfunn.